Pachinko – Min Jin Lee

Originaltitel: Pachinko
Originalspråk: Engelska
Författare: Min Jin Lee
Antal sidor: 480
Språk: Engelska
Format: Storpocket
Förlag: Bokförlaget Polaris
Utgivningsår: 2017

Okej. Är ni beredda, för här kommer en kärleksattack mer än en recension. Jag har låtit den här recensionen ligga för jag vill vara helt säker på mina känslor. Jag känner lika mycket kärlek nu som jag gjorde när jag avslutade boken. Visst, jag ser några brister men inget som förstör läsupplevelsen och respekten jag känner till den här boken och författaren.

Handling:
I en liten fiskeby i Yeondgo, Korea föds 1911 Sunja, den efterlängtade dottern till fattiga men stolta föräldrar. Men när Sunja blir gravid med en gift yakuza är hela familjens tillvaro nära att falla samman. När Isak, en kristen tuberkulosdrabbad präst, ber om Sunjas hand uppenbarar sig en lösning – ett nytt liv för henne i Japan, som hans hustru. I ett främmande land där hon inte känner någon och inte pratar språket måste hon finna styrkan att skapa sig ett nytt hem och göra de uppoffringar som krävs för att överleva.

Det här är en historisk roman utöver det vanliga. Vi får ta del av Koreas trånga gatumarknader, Japans toppuniversitet och den undre världens pachinkohallar. Berättelsen spänner över fyra generationer och är verkligen en episk berättelse om familj, identitet, kärlek, död men framförallt överlevnad. 

Språket är magiskt. Min Jin Lee gör ett fantastiskt jobb med att skildra koreanernas extrema situation i Japan och den utsatthet de får utstå. Miljöbeskrivningarna är något utöver det vanliga. Jag känner smaker och lukter. Jag befinner mig verkligen i landet. Jag är imponerad av karaktärsbeskrivningarna. Varje karaktär känns verklig och trovärdig. De är alltifrån udda, starka och intressanta till obehagliga. 

Om jag nu måste påpeka några “brister” skulle jag nog säga att slutet kändes lite jäktat. De karaktärerna som vi fick följa med i början hamnar lite i bakgrunden när de nya karaktärerna träder fram, vilket jag tycker är synd. Jag hade gärna velat följa deras liv och tankebana även när den nya generationen blev äldre. 

Jag kan inte nog rekommendera den här boken. Den gav mig en läsupplevelse jag sent kommer att glömma. När jag sedan läste om författaren och fick veta att det hade tagit henne 30 år att skriva boken för att hon hade gjort så mycket research (vilket märks tydligt) kunde jag inte annat än känna stor respekt. 

Har du inte läst den?! Vad gör du med ditt liv, gå och läs boken. Nu!

Z Z Z Z Z

Posted in Okategoriserade.