En smakebit på søndag

En smakebit på søndag är en läsutmaning som går ut på att vi delar med oss av det vi just läser. En regle gäller: Inga spoilers. Den här veckan administreras utmaningen av Astrid Terese på den norska bokbloggen Betraktninger.

”På sensommaren 1922 ägnade sig min farmor Desdemona Stephanides inte åt att förutsäga födslar utan dödsfall, i synnerhet sitt eget. Hon stod i sin silkesodling högt uppe på berget Olympos sluttningar i Mindree Asien när hennes hjärta utan förvarninghoppade över ett slag. Det var en påtaglig förnimmelse: hon kände hur hjärtat stannade och kramades ihop till en boll. Sedan när hon stelnade till, började det galoppera med rusande slaf mot bröstkorken. Hon gav till ett kort, förvånat skrik. Hennes tjugotusen silkesmaskar som var lättpåverkade av mänskliga känslor, slutade att spinna sina kokonger. Kisande i det dunkla ljuset sänkte min farmor blicken och såg tydligt hur tunikan över brösten fladdrade till; och i det ögonblicket, när hon erfor revolten inom sig blev hon det hon skulle komma att förbli under resaten av sitt liv: en sjuk människa fjättrad i en frisk kropp. Så i den fasta förvissningen att hennes liv var slut, gick hon trots att hjärtat redan hade börjat slå lugnare, ut ut silkesodlingen för att kasta en sista blick på den värld hon inte
skulle komma att lämna på ytterligare femtioåtta år.”

Från sidorna 31 och 32 i Middlesex av Jeffrey Eumenides. 
Fler smakebitar HÄR

Posted in Okategoriserade.