Smakbit från Mischling

En smakebit på søndag ordnas av den norska bokbloggen Betraktninger och går ut på att man ska bjuda på en smakbit från boken man håller på att läsa just nu.

Min smakbit kommer från en bok som är nominerad till Årets bok 2018: Mischling av Affinity Konar.

Boken handlar om tvillingsystrarna Pearl och Stasha som 1944 kommer till Auschwitz, där de sätts i Mengeles zoo, nazisternas mänskliga experiment med tvillingar.

Min smakbit kommer från sidan 21.

”Barackerna på Mengeles zoo hade en gång varit häststall, men nu var de fyllda av sådana som vi: tvillingar, trillingar, fyrlingar. Hundratals och åter hundratals av oss inpackade i sängar som inte var några sängar utan tändsticksaskar, små lådor att stoppa kroppar i; vi var staplade från golv till tak, intvingade i de pyttesmå utrymmena tre och tre eller fyra och fyra, så att man knappt visste var den ena flickan började och den andra slutade.

Var vi än tittade såg vi dubbelt, identiskt. Alla flickor. Ledsna flickor, småflickor, flickor från fjärran platser, flickor som kunde ha varit flickor från vår gata. Vissa av flickorna var tysta; de satt uppradade som fåglar på halmmadrasserna och betraktade oss. När vi gick förbi deras sittpinnar såg jag de utvalda, de som hade utsetts att lida på särskilda sätt medan den andra halvan var orörd. I nästan vartenda par hade en av tvillingarna krokig ryggrad, ett skadat ben, ett lappat öga, ett sår, ett ärr, en krycka.”


Posted in Okategoriserade.