Tematrio – namnsdagar

Nu är det dags för höstens första tematrio hos Lyran. Så här skriver hon:

”Vi startar med en namnutmaning. Adela, Heidi, Lilian, Lilly, Kevin, Roy, Alma, Hulda, Anita, Annette, Tord, Turid, Dagny och Helny har namnsdagar de kommande 7 dagarna. Den här veckans tema är att berätta om romaner, filmer eller TV-serier som handlar om eller är skrivna av författare med någon av dessa namn.”

1. Det första namnet jag väljer är Lilly. Ja, eller egentligen fuskar jag lite och stavar Lily med ett l som i Lily Briscoe, en av personerna i Virginia Woolfs helt fantastiska roman To the Lighthouse. Lily är konstnär och har ibland ansetts representera Woolf själv i sina tankar kring det kreativa skapandet.

2. Sen väljer jag Roy, som i den indiska författaren Arhundhati Roy. Hon har skrivit romanen God of Small Things som vann Bookerpriset 1997. Boken handlar om tvillingarna Esthappen och Rahel och deras uppväxt i Kerala.

3. Till sist, ännu en indisk författare, nämligen Anita Desai som till exempel skrivit novellsamlingen Games at Twilight (ett tips speciellt till er som är med i utmaningen Läs en novell II). I elva noveller får vi uppleva smaker, dofter och det myllrande livet i Indien.

Posted in Okategoriserade.